Schilderwerk: kosten en informatie

Vraag gratis offertes aan en vind een geschikte renovatiespecialist!

Gratis - Vrijblijvend

Schilderwerk: kosten en informatie

Met het schilderwerk in en rond je huis bepaal je voor een groot deel de sfeer en uitstraling. De kleur heeft een grote invloed, maar ook de kwaliteit van de schilderwerken. Is je huis slordig geverfd dan laat dit al snel een rommelige indruk achter. Met de hulp van een ervaren schilder weet je zeker dat je profiteert van de beste kwaliteit! Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de verschillende prijsopgaven van schilders in jouw regio. Vergelijk het aanbod en bespaar tot wel 40%!

Op deze pagina geven we je meer informatie over schilderwerk: je vindt informatie over de mogelijkheden, de kosten en we leggen je uit hoe je kunt besparen op de totaalprijs!Hoe vind ik een goedkope schilder voor mijn schilderwerk?

Goede kwaliteit schilderwerk maar niet te veel betalen? Goedkoop betekent echt niet altijd duurkoop. Met onze gratis offerteservice vind je eenvoudig een goedkope schilder in jouw regio. Met slechts één klik op de knop doe je een offerteaanvraag bij maximaal 5 bedrijven. Door de prijzen te vergelijken bespaar je tot 40% op de totale kosten.

De grootste voordelen van onze service:

 • Je krijgt een duidelijk en compleet beeld van de gemiddelde kosten van schilderwerk.
 • Zo kies je gemakkelijk voor de schilder met het beste aanbod.
 • Je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs!
 • De offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend! Vergelijk gratis offertes en bespaar!

schilderwerk kosten en informatie

Wat kost schilderwerk?

De kosten van schilderwerk liggen gemiddeld tussen de €30,- tot €35,- per m². Gaat het om het schilderwerk buiten, dan kun je rekening houden met een gemiddelde prijs van €35,- tot €40,- per m². Dit komt omdat de schilderwerken buiten aan strengere eisen moeten voldoen: deze moeten de ondergrond beschermen tegen neerslag en kou.

Kies je voor simpel sauswerk op de muur dan liggen de kosten rond de €10,- tot €15,- per m². Spuiten is nog goedkoper, omdat dit sneller is aangebracht: rond de €6,- tot €10,- per m².

Wat kost een schilder in 2024?

Werkzaamheden Prijs incl. verf, materiaal en btw
Binnenschilder
Per m² € 30 – € 35
Per uur € 35 – € 40
Spuitwerk per m² € 6 – € 10
Sauswerk per m² € 10 – € 15
Buitenschilder
Per m² € 35 – € 40
Per uur € 40 – € 50

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per schilder kunnen verschillen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag gratis offertes aan!


Besparen op de kosten van je schilderwerk?

Vind een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes vergelijken!


Kosten schilderwerk per m2 of per uur?

Voor sommige complexe schilderklussen wordt een vaste prijs per uur gerekend. Denk bijvoorbeeld voor het schilderen van de trap. Het gemiddelde uurloon ligt tussen de €35,- tot €50,-, afhankelijk van binnen- of buitenschilderwerk. Het voordeel van een prijs per vierkante meter, is dat je vooraf precies weet waar je aan toe bent. Vraagt jouw schilder een prijs per uur en weet je niet wat dit in totaal zou kosten? Je kunt altijd vragen of het mogelijk is een totaalprijs af te spreken.

Kosten binnenschilderwerk

De kosten voor schilderwerken binnen liggen altijd iets lager dan voor buiten. Het werk is minder complex en vaak gemakkelijker uit te voeren. Het schilderen van een plafond wordt gedaan vanaf €200,- tot €1.500,-, afhankelijk van de afmetingen. Voor het schilderen van 10 tot 20 deuren ben je gemiddeld €850,- tot €1.000,- kwijt. Hoe meer deuren je in één keer laat schilderen, des te lager de prijs per deur.

Wil je muren laten schilderen? Ook hier geldt dat hoe groter het totale oppervlak, des te lager de prijs per vierkante meter is. Voor een muur van 15 m² betaal je gemiddeld €220,- tot €300,-. Voor een muur van 60 m² liggen de totale kosten rond de €900,- tot €1.200,-.

In huis wordt meestal gekozen voor een verfsoort op waterbasis. Acrylverf bevat geen oplosmiddel en wordt verdund met water. Waarom acrylverf voor binnenschilderwerk? Het is reukvrij en droogt snel. Bovendien is het een stuk minder schadelijk voor het milieu. Voor de muren en de plafonds wordt meestal gekozen voor latex, acryllatex is licht ademend. Hierdoor hecht vervuiling minder snel aan het oppervlak en is de verf bovendien gemakkelijk te reinigen!

Prijzen binnenschilderwerk 2024

Soort schilderwerk binnenschilder Gemiddelde prijs incl. arbeid, materiaal en btw Afhankelijk van
Plafond schilderen € 200 – € 1.500 Grootte plafond (denk aan 30 tot 70 m2)
Deuren schilderen € 850 – € 1.000 10 tot 20 deuren incl. deurposten
Trap schilderen € 300 – € 700 1x witten en schuren, schoonmaken en schilderen
Kozijnen schilderen € 400 – € 2.000 Van 7 m2 tot aan alle buitenkozijnen van een woning
Muur schilderen: 15 m2 € 220 – € 300
Muur schilderen: 30 m2 € 450 – € 600
Muur schilderen: 60 m2 € 900 – € 1.200

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Exacte prijsindicatie ontvangen? Vraag dan snel gratis schilderwerk offertes aan!

Wat kost buitenschilderwerk?

Buitenschilderwerk is vaak iets duurder. Het lakken van een voordeur kost ongeveer €120,-. Dit houdt in dat de deur één keer in de grondverf gezet wordt en met één laag afgelakt wordt. Een schilderwerk van een raamkozijn kost je gemiddeld €20,-, afhankelijk van de afmetingen. Ook hier geldt inderdaad één laag grondverf en één laag kleur.

Stel je pakt al het buitenschilderwerk in één keer aan. Dit bestaat uit de kozijnen, de dakgoten, de deuren en eventueel je dakkapel. Bij een gemiddelde tussenwoning liggen de totale kosten dan rond de €1.500,- tot €3.000,-. Bij een vrijstaande woning kun je rekening houden met een gemiddelde totaalprijs van €6.000,- tot €12.000,-.

Wat betreft de verfsoort, wordt er voor buitenschilderwerk vooral gekozen voor hoogglans verf. Dit is de sterkste verfsoort en dat is buiten belangrijk: door de verschillende weersomstandigheden krijgt het buitenschilderwerk nu eenmaal veel te verduren! Voor het beste resultaat wordt er in ieder geval één laag grondverf en één laag lak aangebracht.

Kosten buitenschilderwerk 2024

Buitenschilderwerk kosten Gemiddelde prijs incl. verf en schuren en btw Afhankelijk van
Voordeur € 120 Grondverf + 1 keer aflakken
Achterdeur € 60 Grondverf + 1 keer aflakken
Raamkozijn € 20 Grondverf + 1 keer aflakken
Appartement € 1.000 – € 2.000 Incl. arbeid, verwijderen verflaag
Tussenwoning € 1.500 – € 3.000 Incl. arbeid, verwijderen verflaag
Hoekhuis of 2 onder 1 kap € 3.000 – € 6.000 Incl. arbeid, verwijderen verflaag
Vrijstaand huis € 6.000 – € 12.000 Incl. arbeid, verwijderen verflaag

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per schildersbedrijf kunnen verschillen. Weten wat jouw schilderwerk exact gaat kosten? Vergelijk gratis offertes!

Kwalitatief schilderwerk tegen de laagste prijzen!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Winterschilder

Steeds meer mensen kiezen voor een winterschilder. Een winterschilder is een gewone schilder die ’s winters werkzaamheden uitvoert. De vakmannen hebben in de winter vaak minder klussen, en daardoor minder inkomen. Om toch aan voldoende werk te komen, wordt er in het winterseizoen een lagere prijs gerekend. Door een winterschilder in te schakelen bespaar je al snel tot wel 30% op de totaalprijs.

Btw schilderwerk

De btw voor schilderwerk ligt in Nederland op 9%! Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat je huis minimaal twee jaar oud is. Is dat nog niet het geval, dan betaal je wel de standaard 21% btw.

Het verlaagde btw-tarief is geldig op:

 • De materiaalkosten.
 • De voorbereidende werkzaamheden.
 • Alle voorbehandelingen.
 • Het schilderwerk.

Je profiteert alleen van het verlaagde tarief als je een vakman inhuurt. Ga je zelf schilderen, dan betaal je het standaard btw-tarief.

Wil je hier meer over weten? Lees dan verder op belastingdienst.nl

schilderwerk kosten en informatie

Schilderwerk onderhouden

Schilderwerk heeft onderhoud nodig, om zo lang mogelijk mooi te blijven. Veel onderhoud hoef je niet uit te voeren: vaak is schoonmaken met een vochtige doen voldoende.

Onderhoud is vooral belangrijk in het geval van buitenschilderwerk. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om het schilderwerk goed te onderhouden:

 • Controleer het schilderwerk jaarlijks of regelmatig op beschadigingen zoals scheurtjes, barsten, loslatende verf of blaasjes. Dit zijn allemaal tekenen dat de verf niet goed beschermt, en dus vervangen moet worden.
 • Gebruik een vochtige doek om het schilderwerk schoon te maken. Dit voorkomt beschadigingen en zorgt ervoor dat het er het hele jaar door netjes en verzorgd uitziet.

Wanneer moet ik nieuw schilderwerk laten doen?

Het buitenschilderwerk raden we aan om eens in de 7 tot 10 jaar te herhalen. Na deze tijd is de kans groot dat de schilderwerken niet meer van goede kwaliteit zijn, en dat het hout onbeschermd is.

Wat betreft het binnenschilderwerk bepaal je zelf wanneer je nieuw schilderwerk nodig hebt. Wanneer je plafond vergeeld is bijvoorbeeld of als er flinke krassen op de muur zitten. Maar je kunt ook na een jaar bepalen om de muren opnieuw te verven, omdat je de kleur niet meer mooi vindt! Gemiddeld is het slim om eens in de 10 jaar het binnenschilderwerk te vernieuwen. We zien vaak dat er na die tijd vlekken of verkleuringen ontstaan.

Als het gaat om het schilderwerk op de trap, dan raden we aan om dit goed in de gaten te houden. Als er slijtage plaatsvindt is het slim om een schilder in te schakelen voor onderhoud of herstelwerkzaamheden.

Meest recente opdrachten

Trap schilderen in Rotterdam
Wand schilderen in Den Haag
Diverse Diverse schilderwerken in Amsterdam
Kozijnen schilderen in Utrecht
Buitenschilderwerk in Eindhoven
Buitenschilder in Tilburg
Schilderwerk bijwerken in Groningen
Plafond schilderen in Almere
Binnenschilder in Breda
Kleine schilderwerken Nijmegen

Schilder offerte: waarop moet ik letten?

Elke schilder offerte is uniek: dus hoe kun je de verschillende offertes nu het beste vergelijken? Hieronder geven we je een paar praktische tips, zodat je weet waar je bij de offerte op moet letten.

 • Prijsopbouw: gaat het om een prijs per vierkante meter, per uur of wordt er een totaalprijs gegeven?
 • Planning: wat is de planning? Wanneer kan de vakman beginnen en hoe lang denkt hij nodig te hebben?
 • Stelposten: dit zijn geschatte kosten voor bijvoorbeeld het verwijderen van houtrot of de huur van een steiger. Bij veel stelposten loop je het risico dat de prijs uiteindelijk hoger uitvalt dan verwacht.
 • Garanties: krijg je een garantie op het schilderwerk? Wat zijn de exacte voorwaarden? Neem deze altijd door. Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Bespaartips: zo worden de kosten van je schilderwerk lager

Kwalitatief schilderwerk voor de laagste prijs? Dat is zeker mogelijk. Met onze service vind je eenvoudig een goedkope schilder bij jou in de buurt. Maar er is nog meer dat je kunt doen om te besparen op de kosten! Hieronder geven we je een paar handige bespaartips, zodat je verzekerd bent van de laagste prijzen. Op zoek naar een schilder? Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

1. Doe het voorbereidende werk zelf

Betaal je een vaste prijs per uur? Help de schilder mee en doe de voorbereidende werkzaamheden zelf. Zo bespaar je de vakman tijd, en tijd is geld. De schilder kan hierdoor direct aan de slag en is eerder naar huis. Je kunt bijvoorbeeld het oppervlak alvast licht opschuren en schoonmaken of ontvetten. Een andere optie is het afdekken van je vloeren, plinten of meubilair. Vraag je vakman of er nog iets anders is dat je voor hem kan doen om tijd te besparen.

2. Neem een onderhoudsabonnement

Met een onderhoudsabonnement weet je zeker dat je schilderwerken er het hele jaar door strak en verzorgd uit zien. Je bent namelijk goedkoper uit als je regelmatig onderhoud laat plegen dan wanneer je na een paar jaar alle schilderwerken alweer moet vervangen. De meeste schilderbedrijven bieden een onderhoudscontract aan waarbij ook alle materiaalkosten alvast bij inbegrepen zitten.

3. Ga voor een winterschilder

Met de hulp van een winterschilder bespaar je tot wel 30% op de kosten. In de winter bieden de vakmannen hun werkzaamheden aan tegen een lager tarief, omdat ze in het najaar zelf minder klussen krijgen. Door je huis in de winter te laten verven weet je zeker dat het in het voorjaar helemaal klaar is en houd je de prijs bovendien zo laag mogelijk!

4. Vergelijk offertes

Het vergelijken van offertes is altijd een goed idee om te besparen: elke schilder bepaalt namelijk zijn of haar eigen prijs! De kosten kunnen hierdoor flink variëren per vakman. Door te vergelijken ben je verzekerd van het beste aanbod. Je kunt heel gemakkelijk offertes vergelijken met onze gratis offerteservice!

schilderwerk kosten en informatie

Gratis schilderwerk offertes vergelijken?

Een schilder bespaart je veel tijd en energie, omdat je niet zelf je muren, plafonds, trap of kozijnen hoeft te verven. Met de hulp van een vakman weet je bovendien zeker dat de verf strak is aangebracht en zo lang mogelijk meegaat. Bovendien kan de vakman je ook een persoonlijk kleuradvies geven, zodat het schilderwerk echt bij je past! Op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van verschillende vaklui in je regio. Vergelijk de prijzen en kies zo voor de vakman met de laagste prijs voor de schilderwerken: je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes ontvangen